Voeding… het begin van een gezonde vacht!

Dit verhaal van www.trimsalonjosine.nl  kwam ik tegen en vondt het kenmerkend aan de door ons opgedane ervaringen. Ik heb haar gevraagd dit te mogen poosten omdat het misschien wat kan bijdragen, zij komt beroepsmatig veel tegen en zie het maar als een van de vele ervaringen die je op internet kunt vinden. 

Josine verteld;  Heel regelmatig krijg ik de vraag wat is nu het beste voer voor mijn hond? Het antwoord hierop is natuurlijk per hond verschillend. Iedere hond is anders, en reageert anders op bepaalde voeders. Eigenlijk is dat bij mensen natuurlijk net zo. Vaak wordt er dan gezegd dat als een hond het goed doet op een bepaald soort voer, je daar dan het beste mee door kan gaan. Maar hoe zie je of je hond het goed doet op zijn voer?

Wat zijn de symptomen van als een hond het niet goed doet op zijn voer? Wat doet voer eigenlijk bij uw hond? Na jarenlang de discussies tussen dierenartsen, voederfabrikanten, fokkers en dierenwinkels te hebben aangehoord, ben ik mij zelf eens gaan verdiepen in de voeding van onze honden. Wat heeft een hond nu eigenlijk precies nodig? 
De symptomen die je kunt zien bij honden die een voedingsprobleem hebben variëren van slechte, kale, doffe of vette vachten, ontstoken oren, ogen, voetjes, anaalklieren, talgklierbulten, tumoren, winderigheid en diarree, maar ook gedragsproblemen kunnen een oorzaak zijn van verkeerde voeding, blaasstenen, nierproblemen en andere slecht werkende organen. Soms zie je aan de hond eigenlijk niet dat het niet goed gaat met hem, maar ontwikkelt hij van binnen wel al problemen.

Een aantal jaren geleden fokte ik Rhodesian Ridgeback puppy’s. Dit zijn grote honden, die snel groeien, ontzettend veel energie hebben en uiteraard daardoor moeten worden ondersteund met een goed voer.  Ik experimenteerde met allerlei soorten voeders, sprak met fabrikanten op hondenshows en met dierenartsen, en werd langzamerhand een beetje moe van alle tegengestelde meningen over een gezonde voeding. Door de discussies die ik om mij heen hoorde, besloot ik zelf mij meer te gaan verdiepen in voeding. Ik ben naar veel lezingen en symposiums geweest, heb boeken gelezen en ben uiteindelijk mijn eigen mening gaan vormen over gezonde hondenvoeding. Op deze manier wil ik die graag met jullie delen!

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat hondenvoer eigenlijk een grote commerciële uitvinding is. Tot 40 jaar geleden bestond er zelfs nog helemaal geen hondenvoeding, en aten onze honden gewoon met de pot mee. De honden aten etensresten van tafel, pens en ander orgaanvlees en botten. Maar ze kregen ook aardappels en groenten bijvoorbeeld, dat is weliswaar goedkoop, maar alles behalve compleet. Daardoor kwam het nog wel eens voor dat honden ziek werden omdat ze geen goede complete voeding kregen. Toen de brokkenfabrikanten op de markt kwamen bleek dat een zeer winstgevende business te zijn. Het gemak van brokkenvoeding werd al gauw een gewoonte. Slechts twee keer per dag een afgemeten hoeveelheid was genoeg, en dierenartsen en dierenspeciaalzaken gingen hier al gauw in mee. De mooie kleurige verpakkingen, met daarop plaatjes van verschillende soorten groenten en vlees, vitamines en mineralen, brokken in verschillende kleurtjes en vormpjes wekten de indruk dat wij de honden verwenden met iets wat wij er aantrekkelijk uit vinden zien. Voeding speciaal voor bepaalde rassen, voor grote honden, kleine honden, dikke honden en voor dunne honden, en voor bepaalde leeftijden…Maar is dit ook daadwerkelijk wat onze honden nodig hebben?

Honden stammen af van wolven. Het zijn carnivoren. Ondanks dat onze huishonden qua uiterlijk niet meer lijken op de wilde wolf, is hun gebit en hun maagdarmkanaal nog steeds precies hetzelfde. Ze hebben een schaargebit, met scherpe kiezen die er zijn om vlees  mee af te scheuren en botten te kraken. 

Wat zijn nu precies brokken? 
Granen vormen het hoofdbestanddeel van brokken. Dat kan variëren van 30 tot wel 70 procent. Graan is echter absoluut geen onderdeel van het natuurlijke voedingspakket van een wilde wolf/hond. Ze kunnen er eenvoudigweg niks mee. 
Het vlees dat in brokken verwerkt zit heeft uit praktische overwegingen de vorm van vleesmeel. Dit meel wordt samen met de granen verhit. De aminozuren taurine en lysine verdwijnen hier door zo goed als geheel. Deze aminozuren zijn bouwstoffen van eiwitten die belangrijk zijn voor het lichaam. Door de verhitting verdwijnen ook alle vitamines. Om het voer weer compleet te krijgen worden de vitamines en mineralen weer toegevoegd. Dit zijn synthetische vitamines en mineralen en die worden niet zo gemakkelijk opgenomen door de darmen als de natuurlijke vorm. Verder worden er in de brokkenvoeding nog een scala aan conserveringsmiddelen toegevoegd, om de brok langer houdbaar te maken.
 
Eigenlijk kan je het vergelijken met de voeding voor de mens. Als wij iedere dag een diepvriespizza zouden eten, en dan onze tekorten aan zouden vullen met multivitaminen uit een potje, ja wij  zouden daar minder gezond van worden dan als we dagelijks ons portie verse groenten en fruit vers zouden eten.  Het feit dat iedereen denkt dat een hond brokken moet eten om het tandsteen te verwijderen is ook al achterhaald. Brokken bestaan voor het grootste deel uit granen, of eigenlijk zetmeel, dat neerslaat op de tanden en tandsteen juist .... veroorzaakt. 

Brokken zijn eigenlijk “dood” voer. Alle bacteriën zijn vernietigd en alle enzymen zijn dood. Dat is handig want zo blijft het langer goed. Het nadeel is alleen dat deze bacteriën en enzymen ook een nuttige functie hebben. De bacteriën zijn nodig om een goede darmflora op te bouwen en de enzymen zijn nodig om allerlei processen in het lichaam vlot te laten verlopen. Een hond met te weinig goede darmflora zal gemakkelijker diarree krijgen bij de minste of geringste verandering van zijn voeding. En een slechte weerstand. Want de darmflora is cruciaal voor een goede weerstand. De goede bacteriën zorgen ervoor dat het milieu in de darm ongunstig wordt voor andere bacteriën, wormen en parasieten. Het is te vergelijken met bijvoorbeeld het product yakult voor de mensen of andere producten met bifidus of lactobacillus culturen er in.

Een hond die vers vlees voeding eet, zal daarom niet snel aan de diarree raken als hij iets van straat eet, dan een hond die “gesteriliseerde” brokken voeding eet. Om terug te komen op de wolf, die vangt zijn prooi en begraaft dat, om die later weer op te  gaan eten, die zal daar zeker niet ziek van worden omdat zijn  gezonde darmflora voldoende goede bacteriën bevat.

Gezondheid, het begint met geschikt voer om zo vrij  te kunnen blijven van ziektes!


Dank Josine voor je bijdrage!